Notícies
La tardor, la millor època per lluitar contra la vespa asiàtica

vespaTot i que la vespa asiàtica no és més agressiva ni perillosa per a les persones que l'autòctona, sí que suposa un perill per a l'apicultura. Els mesos de setembre i octubre són els més adequats per a la destrucció dels nius de la vespa asiàtica perquè és quan el niu té les dimensions i la capacitat màxima. En cas de detectar un exemplar o un rusc, cal trucar al 112.

La vespa asiàtica
La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, al port de Bordeus, a través d’un contenidor que venia de la Xina. Posteriorment es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja es calculava que hi havia milers de nius. S’estima que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any. A Catalunya es va detectar per primera vegada l’any 2012 a l’Alt Empordà, i quatre anys més tard se’n van localitzar 93 nius en les comarques del nord de Catalunya. És per això que convé estar alerta per detectar els exemplars de vespa asiàtica i frenar-ne així la ràpida expansió.

Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius. La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.

No és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura. La vespa asiàtica no és més agressiva que l’autòctona ni les seves picades són més doloroses ni més perilloses. Només ataquen si es troben amenaçades; és per això que és important no acostar-se a més de cinc metres del niu.

La vespa asiàtica es diferencia de la resta de vespes que hi ha a Europa per la seva coloració fosca amb una línia de color groc en el quart segment de l’abdomen. Els nius estan formats per un material que recorda al paper maixé, elaborat amb de fibra de fusta i la mateixa saliva de les vespes. Acostumen a trobar-se penjats a gran alçada en arbres, tot i que també és possible trobar-los en altres punts com a terra o en edificis. Tenen forma esfèrica o de pera, i poden assolir dimensions de fins a 60 centímetres.

Problemes
L’efecte directe envers l’apicultura, ja que aquesta vespa depreda sobre l’abella de la mel. En els països a on ja s’ha produït aquesta invasió l’activitat apícola està patint pèrdues.
Com a conseqüència de la disminució de l’abella de la mel i altres pol·linitzadors, l’efecte indirecte envers la producció agrícola de les espècies que necessiten ésser pol·linitzades.
L’efecte directe d’una espècie invasora envers les espècies d’invertebrats autòctons, atès que es tracta d’un nou depredador en l’ecosistema.

Actuacions
Formació i divulgació, imprescindible per a les fases de detecció i prevenció: tant pel que fa als apicultors professionals, Cos d’Agents Rurals i altres sectors implicats.
La destrucció dels nius, que es poden començar a veure a partir de juny, és un dels mètodes eficaços per tal de reduir les poblacions. L’època més adequada per a la destrucció dels nius coincideix amb els mesos de setembre i octubre, moment en què el niu té les dimensions i la capacitat màxima.
Com que es tracta d’una vespa diürna, els nius s’han de destruir a trenc d’alba o al capvespre quan les vespes estan més inactives.
Quan la vespa asiàtica ataca un rusc, es fan servir paranys amb atraients (suc de cera vella fermentada, cervesa, vi blanc, sirop de cassís...) per capturar el màxim nombre d’individus i, d’aquesta manera, disminuir-ne la predació. És convenient instal·lar aquestes trampes a partir de juliol fins a final de temporada.

En cas de detectar un exemplar o un niu de vespa asiàtica cal trucar al 112 i el cos d'Agents Rurals se'n farà càrrec.

Font: genat.cat

Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Informació publicada el 4 de setembre de 2018
Ajuntament de Vilassar de Dalt @ 2012
Plaça de la Vila, 1 - 08339 Vilassar de Dalt - Tel. 93 753 98 00 - oac@vilassardedalt.cat
Anar a la versió mòbil del web