Agermanaments del nostre poble
 

El poble de Vilassar de Dalt està agermanat amb Joyeuse (França) des de l'any 1987 i amb Mondavio (Itàlia) des del 2012. Aquests agermanaments permeten l'establiment oficial de lligams de cooperació mútua que enriqueixen la vida social, festiva i cultural entre els pobles.

AGERMANAMENT AMB MONDAVIO

Vilassar de Dalt s'agermana amb Mondavio l'agost del 2010

Mondavio


Una delegació de vint-i-quatre persones, formada per l´alcalde, regidors, membres del Comitè d´Agermanament i representants d´entitats, va viatjar a Mondavio (Itàlia), del 13 al 16 d´agost, per formalitzar el protocol d´agermanament amb aquest petit poble de la regió de Le Marche.

Durant els dies d´estada a Mondavio van estar allotjats amb les famílies i van poder gaudir de les festes de la Rievocazione Storica i la Caccia al Cinghiale, una festa renaixentista on tenien cabuda competicions de tir amb arc i ballesta, exhibicions de duels amb espasesMondavio, una representació de teatre clàssic i mitològic, focs artificials i fins i tot un sopar en què els comensals havien d´anar vestits d´època i on s´oferien plats típics que s´havien de menjar amb les mans.

També van tenir l´oportunitat de visitar les grutes di Frasassi, la ciutat d´Urbino, on va néixer el pintor Rafael, i Senigallia, al costat del Mar Adriàtic.

 

MondavioMondavio

Enllaç web Mondavio: http://www.comune.mondavio.pu.it/

AGERMANAMENT AMB JOYEUSE

Vilassar de Dalt es va agermanar amb Joyeuse, un petit poble del Departament de l´Ardèche a França, l'any 1987

Esglèsia de JoyeuseL´origen d´aquest agermanament es troba en l´interès d´una associació occitana situada en un petit poble francès d´interior, d´agermanar-se amb un poble de la costa catalana, per proximitat lingüística i per proximitat al mar.

Una delegació de joyesans va visitar Vilassar de Dalt l´any 1986 per començar a plantejar la possibilitat d´un agermanament entre els dos pobles.

Després d´aquesta visita, l´alcalde, que llavors era en Josep Samon, i en Llorenç Artigas, membre de la Colla Gegantera, van decidir visitar Joyeuse per conèixer el poble i per veure si seria factible fer-hi algun tipus d´activitat i de desplaçament amb els gegants.
Com a anècdota expliquen que quan van arribar estava nevant i feia molt de fred.

Després d´aquests primers contactes, es va acordar signar el protocol d´agermanament entre els dos municipis.

Vista general de Joyeuse
El 2 de maig de 1987 va tenir lloc a Vilassar de Dalt la signatura oficial d´aquest agermanament, en presència de molts vilassarencs i d´una bona representació de joyesans que es van desplaçar per l´ocasió, i que van poder gaudir també de la celebració de la Festa Major i de Vilassar de Dalt com a ciutat gegantera de Catalunya.

Al setembre del mateix any es va signar el protocol d´agermanament a Joyeuse i un nombre important de vilassarencs es va desplaçar fins allà per participar dels actes.

A partir d´aquell moment van començar els intercanvis culturals, esportius i educatius entre entitats dels dos pobles.
Com a exemple d´alguna de les activitats que es van fer es podria parlar dels partits de futbol que es van jugar entre equips de Vilassar i de Joyeuse, dels intercanvis d´alumnes de l´institut, de la participació de pintors de Vilassar de Dalt en exposicions de pintura a Joyeuse, entre d´altres.

Després d´un període de molts intercanvis es va entrar en un període d´inactivitat, però amb la constitució oficial del Comitè d´Agermanament de Vilassar de Dalt l´any 2003, i amb la renovació del Comitè d´Agermanament de Joyeuse, es van reactivar les relacions entre els dos municipis.
Festa gegantera a Joyeuse 1              

Festa gegantera a Joyeuse 2

Com a activitats que s´han fet conjuntament en els darrers anys es podria destacar el concert que va tenir lloc a l´església parroquial de Vilassar de Dalt l´any 2004, amb participació de la Coral Mareny, El Cor l´Aliança, la Coral Azari i la coral francesa Musique choeur, i on es va interpretar un cant comú en francès i català; o la participació de membres del Comitè en el Salon Gourmand que se celebra a Joyeuse el darrer cap de setmana d´octubre.


Commemoració del 20è. aniversariAjuntament de Joyeuse 4
         

L´any 2007 s´ha celebrat el 20è aniversari. En el cas de Vilassar de Dalt es va commemorar per la Festa Major dels Sants Màrtirs i en el cas de Joyeuse, durant la Festa de la Revolució Francesa del 14 de juliol. Ambdós municipis van renovar la seva voluntat de continuar amb les relacions d´amistat i d´intercanvis socials, culturals, educatius, esportius.

www.mairiedejoyeuse.fr

Ajuntament de Vilassar de Dalt @ 2012
Plaça de la Vila, 1 - 08339 Vilassar de Dalt - Tel. 93 753 98 00 - oac@vilassardedalt.cat
Anar a la versió mòbil del web